Een verloren land - De regering Kennedy en de Nieuw-Guinea kwestie 1961-1962
OverzichtDe dekolonisatie van Nieuw-Guinea, aan het begin van de jaren zestig, was voor Nederland een traumatische gebeurtenis. Het trieste lot van de Papoea's houdt de herinnering aan het verlies van het laatste stukje Nederlands-Indië nog altijd levend. Veel van de soldaten die er toentertijd gelegerd waren, hebben dertig jaar lang gezegd: 'We mochten niet vechten, Nieuw-Guinea is aan de onderhandelingstafel weggegeven aan Soekarno.'
Als we oud-minister Joseph Luns, en velen met hem, mogen geloven was het John F. Kennedy die Nederlands Nieuw-Guinea in handen van Soekarno heeft gespeeld. Het zou aan de Amerikanen te wijten zijn dat het zelfbeschikkingsrecht van de Papoea's waarvoor Nederland zich sterk maakte, werd verkwanseld. De achtergronden van de Amerikaanse politiek in de Nieuw-Guinea-kwestie zijn in ons land echter nauwelijks bekend.
Dit boek vult deze leemte op. Aan de hand van tot voor kort geheime Amerikaanse regeringsdocumenten, CIA-rapporten en interne memoranda van president Kennedy en zijn staf, wordt de rol van de Amerikanen bij de laatste fase van het conflict om Nieuw-Guinea belicht.
Tegen de achtergrond van een steeds sterker en dreigender wordende Indonesische troepenmacht, talloze militaire incidenten tussen Nederland en Indonesië en weinig buigzame persoonlijkheden als Soekarno en Luns, wordt geschetst hoe de Amerikanen hemel en aarde bewogen om een diplomatieke oplossing te vinden voor het al vele jaren slepende conflict. Stap voor stap wordt de beleidsvorming in Washington gevolgd en de soms hevige interne meningsverschillen in beeld gebracht.