De oorlogsjaren van een Hengelose dokterstas
OverzichtIn 'De oorlogsjaren van een Hengelose dokterstas (1940-1945)' beschrijft de Hengelose huisarts W.Y. Sijtsema een aantal belangrijke episodes uit de oorlog.
Het boek is opgebouwd uit vier lagen. Uitgangspunt vormen de brieven en documenten, die de auteur aantrof in de dokterstas van zijn vader, die eveneens huisarts was in Hengelo. Deze papieren waren sinds de oorlog niet meer aangeroerd, totdat de zoon er kort geleden bij toeval weer mee in aanraking kwam. Aan de gebeurtenissen en voorvallen die door deze documenten weer tot leven werden geroepen, voegde de auteur zijn eigen herinneringen toe.
Om de aldus tot stand gekomen verhalen te verifiëren en zo mogelijk verder aan te vullen, voerde dokter Sijtsema bovendien gesprekken met diverse ooggetuigen, meest afkomstig uit het voormalig verzet. Waar nodig completeerde hij dit alles nog met enig literatuur- en bronnenonderzoek. Het resultaat van deze diverse benaderingswijzen is een boeiend relaas, dat zowel het levensechte van een persoonlijke belevenis bezit als de betrouwbaarheid van een gedocumenteerd geschiedverhaal.De onderwerpen, die dokter
Sijtsema in het bijzonder belicht, zijn: het artsenverzet, de april/mei-staking van 1943, de jodenvervolging, de hulp aan onderduikers, de 'pilotenlijn', de'Packard-groep', de bombardementen op Hengelo en tenslotte de bevrijding, die hij als 10-jarige van zeer nabij meemaakte. Daarnaast komen nog vele andere zaken aan bod.
Het boek werd gepresenteerd op 3 april 1995 bij Uitgeverij Broekhuis, precies 50 jaar na de bevrijding van Hengelo.