Zuivelfabrieken kwamen en gingen - Melk- en melkverwerking: de historische dynamiek!
OverzichtJos Lankveld (1943) is geboren in Arnhem en opgegroeid in Silvolde. In Doetinchem behaalde hij bet hbs-b diploma aan het Sint-Ludger College. Vervolgens studeerde hij levensmiddelentechnologie aan de Landbouwhogeschool in Wageningen en studeerde daar af in 1968, cum laude. Daarna werd een proefschrift bewerkt op de afdeling Fysische- en Colloïdchemie van de Landbouwhogeschool en met succes verdedigt in 1970. Hij werkte zijn hele professionele carrière in de voedingsmiddelenindustrie bij Unilever (Duiven, Ashford Kent (UK) en Oss), het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek (NIZO te Ede) en Campina (Veghel en Zaltbommel). De werkzaamheden lagen steeds op het gebied van onderzoek en management van het onderzoek, productontwikkeling, voeding en marktinnovatie. Na zijn pensionering bij Campina werd hij per januari 2002 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Zuivelkunde aan de Wageningen Universiteit voor twee dagen per week. In 2008 ging hij met emeritaat. De laatste tien jaar hield hij zich, in zijn vrije tijd, bezig met een studie naar de wordingsgeschiedenis van de zuivelfabrieken. Het resultaat van deze studie is beschreven in dit boek 'Zuivelfabrieken kwamen en gingen
Het boek 'Zuivelfabrieken kwamen en gingen' beschrijft de wordingsgeschiedenis van zuivelfabriekjes. Het is het resultaat van een onderzoek naar de achtergronden bij het ontstaan van de fabrieksmatige verwerking van melk in een groot deel van Gelderland. Hiervoor hebben model gestaan een 130-tal fabriekjes in een aaneengesloten gebied van de Achterhoek, Liemers en het Gelders Rivierengebied. Het beschrijft een fascinerend hoofdstuk uit de agrarische geschiedenis; de geleidelijke overgang van ambachtelijke zuivelbereiding naar industriële melkverwerking. Men ging iets nieuws beginnen! Men zal echter niet hebben kunnen vermoeden dat het proces, moeizaam begonnen, zou uit-groeien tot de huidige grootschalige verwerking van melk.