Als je in Heteren bent
Hardcover, omslag beschadigd (zie foto's), verder in mooie staat
ONDERSTAAND ARTIKEL IS OVERGENOMEN UIT DE GELDERLANDER NOVEMBER 2018
Daan van Oort vatte Heteren in 324 foto's: ‘Ik begon Heteren anders te zien’. HETEREN - Samen met zijn gezin woonde hij 9 jaar vrijwel anoniem in Heteren, tot hij er écht integreerde en het dorp ‘anders ging zien’. Dat kwam allemaal door het maken van zijn fotoboek, getiteld Als je in Heteren bent dat in een eenmalige oplage van driehonderd stuks is verschenen.
Daan van Oort (45) werd geboren in Venlo en kwam, na lang in Oosterbeek gewoond te hebben, in Heteren terecht. ,,We kregen ons eerste kind en zaten nog op een bovenwoning. We wilden nieuwbouw én iets betaalbaars. Het werd Heteren.’'
Sinds september vorig jaar maakte Van Oort dagelijks een foto in zijn woonplaats, althans, dat was het plan. ,,Dat ging niet, aangezien ik ook nog moet werken.” Van Oort is een autoriteit in de mondfotografie - foto’s maken van gebitten voor tandartsen - en geeft daar tevens lezingen over in binnen- en buitenland.
In 2014 kreeg hij een ernstig auto-ongeluk. Hij had de keus, op de bank blijven liggen, of iets gaan doen wat hij leuk vond. ,,Toen ik met mijn kinderen op de Canon Experience Days was, kwam ik in contact met Jeroen Swolfs. Hij reisde zeven jaar de wereld rond en maakte in alle hoofdsteden een foto voor het boek Streets of the World. Mijn dochter Julia vond het prachtig.” Toen het gezin vervolgens op vakantie was in het Zweedse Köping, lag daar een boek met foto’s van het stadje in een lunchroom. ,,Mijn vrouw zei: ‘Waarom doe je zoiets ook niet in Heteren?’ “
Van Oort kocht vervolgens een 12 mm-lens, waarmee je een groothoekbeeld krijgt. ,,Ik wilde een serie die een lijn vormde. Dus er kwam een statief, zodat de horizon automatisch in het midden kwam. Na 30 jaar in de mondfotografie leerde ik allerlei nieuwe dingen. Je komt jezelf tegen, want je wil die foto van gisteren evenaren. Soms dacht ik ‘s middags: ‘Nu is het licht mooier dan vanmorgen’.”
10.000 foto’s maakte hij, uiteindelijk staan er 324 in het boek. Landschappen, monumenten, huizen, industrieterreinen, winkels, de Peperbus, voorzien van de temperatuur, windrichting én luchtvochtigheid van de dag. Heteren gevangen in één boek, inclusief kiekjes die buiten de dorpsgrenzen gemaakt zijn. ,,Maar die horen wel echt bij het dorp, zoals het beeld vanaf het pontje en die van het Airborne-monument. ‘’
De foto op de voorpagina is Van Oorts favoriet. ,,Mijn vader hield erg van magnolia’s. Toen ik een foto maakte van de weg ertegenover, kwam de boer en bewoner van het huis naar me toe om een praatje te maken. Ik vroeg toestemming zijn boom te fotograferen. Dat mocht. Het berustte op toeval, een spontaan beeld.” De mooiste plek van Heteren vindt de fotograaf de uiterwaarden, met uitzicht op de Rijn. De minst aantrekkelijke? ,,Die is er niet”, zegt Van Oort. ,,Want er zijn altijd mensen die het wél mooi vinden en eraan gehecht zijn. Het boek is niet gemaakt om ergens over te oordelen.”
De vormgever van het blad ‘De Peperbus’ benaderde Van Oort. ,,Ik leverde drie foto’s voor de voorpagina.” En zo werden de man die foto’s maakte en zijn project steeds bekender, inmiddels ook met behulp van een eigen website en posts op social media. ,,Ik dronk koffie in voortuinen, liet Als je in Heteren bent op mijn jas drukken, kwam in contact met de dorpsraad en vrijwilligers. Het blijkt een heel actief dorp te zijn, met inwoners die heel veel doen voor de leefbaarheid. Ik was positief verrast en het boek begon te leven.”