Natuur in Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem - Inventarisatie van de biodiversiteit van drie Arnhemse parken in het stuwwalgebied
OverzichtAfdeling Arnhem van de KNNV, vereniging voor Veldbiologie bestaat 105 jaar
Arnhem was in 2010 de groenste stad van Europa. Dat dankt zij mede aan haar parken, in het bijzonder Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem die als wig van uit de Veluwe het centrum van de stad bereiken.
Het landschap van de parken stamt uit de late ijstijd, is gemodelleerd door de Sint-Jansbeek en heeft verder vorm gekregen door drie historische landgoederen. De combinatie van stromend water, reliëf en menselijk gebruik hebben veel biotopen gevormd die een rijk planten- en dierenleven mogelijk maken.
Bij haar 100-jarig bestaan heeft de KNNV-afdeling aandacht besteed aan een andere groene parel van Arnhem: de uiterwaarden. Het 21ste lustrum was een goede aanleiding om de natuurwaarden van Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem in kaart te brengen. Temeer omdat al eerder naar planten en vogels is gekeken en dus een vergelijking met vroeger mogelijk is.
Dit boek is grotendeels geschreven door leden van de eigen KNNV-afdeling, aangevuld met bijdragen van Vogelwerkgroep Arnhem en de Vleermuiswerkgroep Gelderland. Samen leveren ze een boeiend beeld op van de parken. De beschrijving van ontstaan, het gebruik en de waterhuishouding geeft zicht op de basis voor het leven in zijn verschillende vormen. Het voorkomen en de verschuivingen van planten, vogels en vlinders worden besproken, maar ook minder bekende groepen als vleermuizen, mossen, libellen en snuitkevers komen aan bod. Dit boek biedt waardevolle informatie voor ieder die meer wil weten over de biodiversiteit van de parken en de achtergrond daarvan.