Vijftig jaar VERON - Honderd jaar Radio
Overzicht"Vijftig jaar VERON - Honderd jaar Radio" is de titel van dit schitterende boek. Dat betekent dat 50 jaar lang een leger van vrijwilligers heeft klaar gestaan om de VERON in beweging te houden. Al die mensen hebben dat vrijwilligerswerk met heel veel succes gedaan het ene decennium na het andere. Het boek laat duidelijk zien dat er kwaliteit in de vereniging aanwezig is en ook al die jaren aanwezig is geweest. Het is juist die continuïteit in kwaliteit die de VERON zo super gezond heeft gehouden en in staat heeft gesteld de onvermijdelijke stormen te doorstaan. Naast die kwaliteit valt me ook de verdraagzaamheid van de VERON-leden op. Door het respect dat men voor elkaar opbrengt, worden onenigheden bijgelegd in plaats van uitgevochten, zodat de beschikbare energie steeds ten goede kan worden benut.
Indien men het boek leest en daarmee de uitstraling beleeft van een bijzondere hobby voor een bepaalde groep mensen, kun je je afvragen: "wat is de drijfveer om radiozendamateur te zijn?". Het antwoord is simpel: "de mens heeft een soort oerverlangen naar het onbekende, naar het verborgene, het mysterieuze of gewoon het andere". Als radiozendamateur krijg je volop de gelegenheid om dit oerverlangen te bevredigen. Door de jaren heen was de ene uitvinding in de elektronicawereld nog niet bekend of de andere stond alweer voor de deur. Zo volgde de transistor de buis op en de chip de transistor in luttele jaren. De computer deed zijn intrede. Voor de zendamateur gaf dit weer een nieuwe uitdaging met een scala van mogelijkheden voor digitale communicatie, zoals amtor, packet, pactor.
Deze halve eeuw wordt niet voor niets genoemd de tijd van de communicatieontwikkelingen met ongekende grenzen. Van deze revolutie kan de radioamateur volop meegenieten. Onbegrensde mogelijkheden voor experimenteerders om achter de geheimen van de elektronica te komen en nieuwe technieken onder de knie te krijgen. Onbegrensd ook in de zin van over de landgrenzen heen kunnen kijken. Contacten leggen met andere culturen en het beleven van gewone dingen vanuit het gezichtspunt van de mens aan de andere kant van de wereld!
De schrijvers van dit boek zijn er voortreffelijk in geslaagd om een goed en interessant inzicht te geven van de ontwikkeling van het radiozendamateurisme binnen de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland in al haar aspecten. De VERON is 50 jaar geleden met een goed overdachte bestuursstructuur van start gegaan, die tot op heden nog niet gewijzigd is. Door de jaren heen heeft deze structuur goed gewerkt en is nog zeer actueel te noemen. Door de VERON blijft de radiozendamateur en luisteramateur goed op de hoogte over binnen - en buitenlands nieuws.
De bestuurders van de 68 afdelingen van de VERON en de officials van de 21 commissies - uiteenlopend van alle aspecten die het radio(zend)amateurisme omvatten - mogen de VERON een degelijke, gezonde vereniging noemen. De VERON vertegenwoordigt de radiozendamateurs internationaal door haar lidmaatschap van de IARU Region 1. Daardoor wordt het buitenlands beleid bepaald en samen met de verenigingen van de omliggende landen maken we ons sterk om te vechten voor het behoud van onze banden, nu en in de toekomst.
Ik wil dit voorwoord beëindigen met een opmerking die ik eens heb gehoord tijdens een vergadering. Iemand zei: "Wat doet de VERON voor mij?". John F. Kennedy antwoordde op de vraag: "Wat doet Amerika voor mij" met de wedervraag: "Wat kan ik doen voor Amerika?"
Agnes Tobbe - Klaasse Bos, PA3ADR Algemeen Voorzitter VERON