Bergen op Zoom - Gebouwd en beschouwd
OverzichtDe kwaliteit van een stad wordt in belangrijke mate bepaald door de aanwezigheid van een monumentale bebouwing. Een historisch gegroeide stadsstructuur verhoogt de waarde van deze cultuurvormen uit het verleden. Bergen op Zoom bezit beide: hoewel latere eeuwen er het hunne aan toe bijdroegen - niet steeds zonder verlies van oorspronkelijk karakter - waren het vooral de middeleeuwen die het stadsbeeld specifieke, eigen trekken gaven. Wat in het verleden werd gebouwd en als waardevol monument bewaard, verdient een beschouwing van wetenschappelijke allure. Daarom verheugt het ons, dat de redactie van de reeks Studies uit Bergen op Zoom erin geslaagd is, een keur van medewerkers te vinden, om in het kader van de viering van 700 jaar heerlijkheid van Stad en Land van Bergen op Zoom deze beschouwingen te schrijven.
Daar is in de eerste plaats Prof. Dr. Ir. R. Meischke, die door een intensieve bestudering van de gegevens betreffende bouw en bewoning van het Markiezenhof erin slaagde, de geschiedenis van dit belangrijke gebouwencomplex in een nieuw, verrassend perspectief te behandelen. Een werkgroep onder leiding van de kunsthistoricus prof. Dr. C.J.A.C. Peeters geeft beschouwingen rond de historie van de middeleeuwse parochiekerk van de stad, de Sint-Gertrudis. Adjunct-gemeente-archivaris W.A. van Ham bespreekt het middeleeuwse stadsbeeld, voornamelijk op basis van een plattegrondstudie, terwijl Ir. J. Weyts aandacht schenkt aan de wederwaardigheden van kleine en middelgrote monumenten.
Het verschijnen van een dergelijke bundel is, van de zijde van het gemeentebestuur, zeker een felicitatie waard. Dit vormt een hoogtepunt in de in 1975 gestarte reeks Studies, die stap voor stap de geschiedenis van Stad en Land van Bergen op Zoom behandelen. Het bestuur van de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom is verheugd, deze bundel aan de reeks Studies te mogen toevoegen. Schrijvers en redactie, voor deze gelegenheid versterkt met de gemeente-archivaris J.H. van Mosselveld als adviseur, zij hierbij hartelijk dank gebracht. Tevens zijn wij de coördinatie-commissie, die ter voorbereiding van deze uitgave gevormd was, bijzonder erkentelijk. Met name noemen we nog met veel waardering de adviezen die de heren C. Booij en H. Bos aan auteurs en redactie verstrekten. De steun van het gemeentebestuur en met name van de Gemeentelijke Archiefdienst, verdient hier mede dankbare vermelding.
Drs. P. Zevenbergen, A.G. van der Stoel, burgemeester van Bergen op Zoom