Atjeh - De verbeelding van een koloniale oorlog
OverzichtDe Atjeh-oorlog was het grootste militaire conflict dat Nederland in de Indische archipel uitvocht. Honderd jaar geleden hield de strijd in het noorden van Sumatra velen in zijn greep. Kranten en tijdschriften volgden de krijgshandelingen op de voet. Er werden Atjeh-romans geschreven en Atjeh-marsen gecomponeerd. De helden van die oorlog waarin honderdduizend doden vielen, werden op een voetstuk geplaatst.
Atjeh laat zien hoe deze bloedige strijd in beeld is gebracht in de journalistiek, de muziek, de politieke tekening, de literatuur, de beeldende kunst en in films, maar legt ook verbanden met het heden. Immers, tot op de dag van vandaag beroert Atjeh de gemoederen: de meest opstandige provincie van Indonesië voert nog altijd een bittere strijd voor onafhankelijkheid, en Nederland heeft zijn omstreden Van Heutsz-monument.
In Atjeh, onder redactie van Liesbeth Dolk en totstandgekomen in samenwerking met de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde, wordt de verbeelding van Atjeh belicht vanuit verschillende gezichtspunten. Zo schrijft Gerard Termorshuizen over de Indische pers, Bert Paasman over Atjeh-liedjes, Henk Maier over de Indonesische literatuur en Peter van Zonneveld over de Van Heutsz-mythe. Martin Bossenbroek verschaft een historisch kader, waarbinnen ook de bijdragen van Koos van Weringh, Albert Trouwborst, Karel Steenbrink en Karin Peterson tot hun recht komen.