Nederlanders in Nederlands-Indië
OverzichtIn 'Nederlanders in Nederlands-Indië' wordt een beeld geschetst van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Nederlands-Indië tussen 1596 en 1950. Het begon in 1596 met een niet erg succesvolle handelsexpeditie onder leiding van Cornelis de Houtman. Van 1602 tot 1789 was het de Verenigde Oostindische Compagnie die veel geld verdiende in Nederlands-Indië, vooral door het monopoliseren van de specerijenhandel.
De 19e eeuw was de eeuw van de machtsuitbreiding van de Nederlanders in de archipel - met o.a. de Java-oorlog en de Atjeh-oorlog - het cultuurstelsel, de 'batige sloten' en de ethische politiek. In de 20e eeuw ontstonden er nationalistische bewegingen maar van volledig zelfbestuur wilde de Nederlandse regering niets weten. De Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en hun beloftes over onafhankelijkheid verhevigden het onafhankelijkheidsstreven. Ook de politionele acties van de Nederlandse regering tussen 1945 en 1949 konden dit tij niet meer keren.
Op 27 december 1949 droeg koningin Juliana de souvereiniteit over aan de Verenigde Staten van Indonesië. 'Nederlanders in Nederlands-Indië' is een levendige beschrijving van een langdurig 'huwelijk' dat vele hoogtepunten maar ook dieptepunten heeft gekend. Op heldere wijze verklaart de auteur de hedendaagse wederwaardigheden aan de hand van vroegere gebeurtenissen. Onmisbaar voor wie alles beknopt bij de hand wil hebben.