Het Nederlands-Indonesisch conflict
OverzichtDit boek geeft een samenhangend beeld van wat er gebeurde toen het verarmde na-oorlogse Nederland zich opmaakte met geweld zijn zending in Indonesië te voltooien. De kern wordt gevormd door een analyse van dit geweld. Indien militair optreden bestaat uit gericht en geregeld geweld, dan zijn excessen de ontsporing van dit geweld. Niet om te beschuldigen maar om te verklaren gaat dit boek diep in op de oorzaken en vormen van gewelduitoefening gezien in het kader van de politieke, economische en militaire worsteling om de condities van Indonesiës onafhankelijkheid.
De auteurs waren zelf partij. Als dienstplichtige militairen overzee waren zij in de periode van medio 1947 tot begin 1950 ter plaatse getuige van de beide politionele acties en souvereiniteitsoverdracht. Een deel van hun materiaal werd reeds destijds verzameld. Thans heeft het een plaats gekregen in een brede historisch-sociologische studie over het Nederlands-Indonesisch conflict.
Dr. J. A. van Doorn is hoogleraar in de sociologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. W.J. Hendrix is als sociaal onderzoeker aan dezelfde universiteit verbonden. Hij verzamelde in Indonesië de gegevens over het militair optreden die in het boek de kern van het observatie-materiaal uitmaken.