Den Haag in de Tweede Wereldoorlog
OverzichtHet grote weerspiegelt zich soms het duidelijkst in het kleine. Zeker gaat dit op voor de periode 1940-1945, toen de stad Den Haag zich onder de Duitse bezetting weerde, en soms ook niet weerde. De inname van de stad, de bezetting en alle desastreuze zaken die er het gevolg van waren: vernieling, deportaties, terreur, evacuaties, honger, vervolging, gevangenschap en moord worden in dit boek in een breed, feitelijk, maar nooit levenloos kader behandeld.
De auteur is er in geslaagd een fascinerend beeld te schetsen van de stad, maar vooral van de manier waarop bestuurders en bewoners zich trachtten door de moeilijkheden heen te slaan. Het boek bevat onder meer hoofdstukken over het bestuur, de politie, de evacuatie, de jodenvervolging en de illegaliteit. Zo geeft Den Haag in de Tweede Wereldoorlog niet alleen een overzicht van de hofstad onder de Duitse bezetting, maar tevens een indringend beeld van de oorlog zelf.
In dit rijk geïllustreerde boek zijn vele nieuwe gegevens bijeengebracht. De wetenschappelijke kwaliteit laat onverlet dat dit hoofdwerk zich in één adem als een boeiende documentaire laat lezen.