Josina - 't is toch zonde!, een menselijke geschiedenis over politie en justitie rond 1800
OverzichtJOSINA 't IS TOCH ZONDE vertelt het levensverhaal van Josina Peereboom, die, op zoek naar geluk, bedrogen uitkomt en in haar isolement een wanhoopsdaad begaat. Zij wordt in 1788 ten onrechte beschuldigd van kindermoord en ter dood veroordeeld. Haar gratieverzoek aan de markies leidt niet tot het gewenste resultaat; het geraakt door de loop van de geschiedenis in vergetelheid.
Ze brengt eerst, met de dood voor ogen, vijftien jaar door in de middeleeuwse gevangenpoort. Dan wordt haar doodstraf door het staatsbewind van de Bataafse Republiek omgezet in een levenslang verblijf in het tuchthuis.
Rechterlijke dwalingen en kwaadwillige hardvochtigheid bepalen keer op keer haar lot bij de elkaar opvolgende machtswisselingen. De Verlichting gaat aan haar voorbij. Twintig jaar moet zij met het werk harer handen de kost winnen' in het tuchthuis. Na vijfendertig jaar opsluiting wordt de kwelling haar te groot. Ze wordt krankzinnig en sterft in een zinnelooshuis, door iedereen vergeten, door niemand betreurd.
'Josina, 't is toch zonde' is een menselijk document waarin op boeiende wijze een beeld geschetst wordt van het miserabele leven van de hoofdpersoon en van de zeer bewogen geschiedenis van de tijd waarin het zich afspeelt (1788-1823).