Grote mogendheden en hun neergang - Verdiepingsbundel geschiedenis
OverzichtIn de zestiende eeuw was Spanje een grote mogendheid die de Nederlanden overheerste. De Kerkhervorming en verzet tegen de centralisatiepolitiek leidden uiteindelijk tot een succesvolle opstand in de Nederlanden tegen het gezag van Filips II, die bovendien een meerfrontenoorlog voerde. De Republiek overleefde ternauwernood en de Spaanse macht verviel.
Ook het keizerlijke Duitsland (1871-1918) ging ten onder aan een oorlog met veel vijanden. De zwakke democratie na de Eerste Wereldoorlog en de economische crisis van 1929 bevorderden de opkomst van Hitler. Hij streefde naar wereldheerschappij, maar ook Duitsland had te veel vijanden en te weinig sterke bondgenoten.
De daaropvolgende Koude Oorlog (194-1990) toonde eenzelfde beeld. De Sovjet-Unie leek soms oppermachtig, maar Moskou was economisch te zwak en had amper betrouwbare en krachtige medestanders. Zo ging ook deze wereldmacht ten onder.
Feiko H. Postma (Zierikzee 1955) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Zijn promotie volgde in Leiden in 2003 bij Jan Bank op het thema De repatriëring van Sovjet onderdanen in Nederland 19441956. Mythe en waarheid. Hij publiceerde niet alleen opiniërende artikelen, maar eveneens bijdragen over de minderhedenproblematiek in Roemenië tot 1991. In 2009 verscheen ook Als een druppel op een gloeiende plaat. De Saksen in Transsylvanië. Daarnaast schreef Postma enkele romans.