OPERATIE PEGASUS - Market Garden / Operatie Pegasus / De pilotenhelpster
OverzichtMARKET GARDEN
Het was woensdag 20 september 1944. Generaal Urquhart maakte zich duidelijk ongerust. De actie liep niet zoals hij zich had voorgesteld. Vooral de aanwezigheid van steeds grotere aantallen Duitse pantsereenheden baarde hem zorgen. Market Garden is een fascinerend verslag van de Nederlandse militair Krijn Damsteeg, die tijdens de slag om Arnhem was ingedeeld bij het Britse hoofdkwartier in Hartensteyn.
OPERATIE PEGASUS
Oktober 1944. De strijd om Arnhem is vastgelopen. Brigade-generaal Gerald Lathbury, commandant van de eerste para-brigade, vlucht gewond uit een ziekenhuis. Na gedurende enkele dagen vol ontberingen te hebben rondgezworven, wordt hij tenslotte opgevangen door het verzet, dat hem en meer dan tweehonderd gehavende parachutisten dwars door bezet gebied over de Rijn in veiligheid brengt.
DE PILOTENHELPSTER
Een jonge vrouw die reeds op 17-jarige leeftijd toetrad tot het verzet als koerierster en pilotenhelpster, brengt ruim driehonderd geallieerde militairen en burgers over de grens. Zij wordt, met twee andere 'meiden', gepakt en verblijft langdurig in verschillende Duitse gevangenissen. Na door de Russen bevrijd te zijn, varen ze in een gestolen boot de Elbe af, in de richting van de Amerikaanse linies.
Willem van der Veer speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een actieve rol in het verzet. Na de oorlog vervulde hij als beroepsofficier verschillende functies; onder andere was hij docent bij het Studiecentrum voor Militair Leiderschap in Hilversum. Sinds zijn pensionering legt Willem van der Veer zich vooral toe op het schrijven van verhalen en romans over de oorlog en het Nederlandse verzet.